Carpaccio story je zgodba o povezovanju in združevanju zgodovine, pestre kulturne dediščine tega prostora in vrhunske gastronomije.

Vsi poznamo Carpaccio, izredno priljubljeno italijansko jed iz tanko narezanega surovega mesa, ki jo je v začetku 60-ih let za posebno priložnost prvič pripravil Giuseppe Cipriani, lastnik slovitega Harry's Bara. Mnogi pa ne vedo, da jo je Cipriani poimenoval po znanem beneškem slikaju Vittoreju Carpacciu (1465-1525), saj so ga barve – značilni rdeči in beli odtenki – pripravljene jedi spominjali na njegova dela, njegovo umetnost.

Vittore Carpaccio je velik del svojega življenja preživel in ustvarjal v Kopru, tu je nastala tudi ena najbolj znanih umetniških slik - oltarna pala Marija z Detetom, ki danes krasi stene koprske stolnice, kot tudi Slavnostni prihod podestata Sebastiana Contarinija v Koper. Sliki sta v letu 2016 in 2017 obeležili častitljivih 500 let in sta po nekaterih podatkih eni najstarejših slik v naši državi. Njegova zapuščina pa niso le slike, Carpaccio je bil namreč nedvomno eden od stebrov koprske kulturne dediščine, saj je njegov sin Benedetto pridobil meščanske pravice, družina Carpaccio pa je v Kopru živela kar dobra tri stoletja.

Tako se je rodila zamisel o tem projektu – ki prek kulinarike in gastronomije niza zgodbe in odkriva čare naše kulturne dediščine, poimenovali smo ga Carpaccio story - umetnost surovega.