Svetozar Raspopovič

Restavracija AS

Restavracija AS vse od konca devetdesetih let predstavlja steber ljubljanske gostinske ponudbe. S svojo edinstveno kulinariko in z vrhunsko vinsko karto svoje goste zmeraj znova prepriča, da si je nekatere stvari potrebno privoščiti z veliko žlico.

Odkar so Dutovlje na Krasu, kjer je Svetozar »Pope« Raspopović konec 80. let prvič postregel s pašto z morskimi sadeži in dišečim kraškim vinom, zamenjali z lokacijo v središču Ljubljane, je lahka mediteranska kuhinja postala sestavni del najboljšega, kar ponuja prestolnica. Restavracija, ki od samega začetka diha z družino Raspopović, je postala kraj, kamor se gostje zmeraj znova vračajo po kulturno in lahko hrano, vonj po svežih začimbah in steklenico Popetovega vina, predvsem pa po unikatno mešanico italijanske pristnosti in kozmopolitanske sofisticiranosti. Filozofija? Preproste, a kakovostne sestavine. Metoda? Gostoljubnost, ki svoje mesto najde v prestižnem, a prijetno domačem ambientu. Razlika? Strast, brez katere v ASu ne gre.


Fabricio Vežnaver

Pergola, Zambratija

Pergola, ime je dobila po čudoviti pergoli, ki pozdravlja goste ob vhodu v restavracijo, je del družinske tradicije lastnika in kuharskega mojstra Fabricia Vežnaverja vse od leta 1996. Navdahnjeni s starimi recepti domače istrske kuhinje k pripravi inovativnih krožnikov ter raznovrstnih jedi pristopajo na povsem drugačen in kreativen način. Njihova ponudba je zasnovana na morskih dobrotah, vendar na njihovih krožnikih pogosto kraljujejo tudi domači pristni okusi.
Tadej Gašparin

Restavracija Pikol

Restavracija Pikol, tam, kjer je doma brancinov carpaccio.

Pisalo se je leto 1983, ko je Gašparin prvič pripravil brancinov karpačo. Surove ribe so bile takrat precejšen tabu, tanke brancinove rezine pa je Gašparin “skuhal” v soku agrumov. Jed, ki je svojevrsten zaščitni znak Pikola, 'kult', je na jedilniku že 35 let in skoraj vsi, ki pridejo v gostilno, si je zaželijo. Nekateri tudi dvakrat: z njim začnejo in končajo obed.

Lokal vodi družina Gašparin, ki je od samega začetka povezana s Pikolom. Pravzaprav je družina skupaj s Pikolom rasla in se učila. Oče Boris in mama Maruška sta bila še fant in dekle, ko sta prvič prišla na Pikol kot gosta. Ob nakupu Pikola sta ga malenkostno preuredila, leta 1980 pa ponovno odprla in gostom ponujala na roke rezan pršut, jedi z žara, postrvi, polže, žabje krake in omejen izbor vin. Danes prevzemata vajeti sinova Tadej in Taras, ki sta rasla, se igrala in učila na Pikolu.


Tomaž Bevčič

Rizibizi

Zgodba Rizibizi je kulinarična pripoved kuharskega eksperta Janka Franetiča in večkrat nagrajenega Tomaža Bevčiča, ki vsakodnevno skušata ugoditi še tako zahtevnim gostom, z izvirnimi kombinacijami barv, vonjev in okusov pa presenetiti tudi najzahtevnejšega gurmana. Za uživanje v njihovih dobrotah si je treba vzeti čas, vsaj od treh hodov naprej.
Tomaž Kavčič

Gostilna pri Lojzetu – Zemono

Gastronomsko ponudbo v Gostilni pri Lojzetu zdaj oblikuje četrta generacija in chef Tomaž Kavčič. Ta je med drugim član mednarodnih gastronomskih združenj Chaîne des Rôtisseurs in Le Soste ter prvi in dolgoletni predsednik slovenske sekcije Jeunes Restaurateurs d’Europe.

Za kratek čas ga je premamila trendovska molekularna kuhinja, a se je hitro vrnil k avtorski kuhinji, inovacijam in – tradiciji. Ljubi svojo Vipavsko dolino, zato jo ponosno pokaže vsakemu – na krožniku. Ni je jedi v tej gostilni, ki ne bi trkala na bogato lokalno tradicijo. Vsaka jed nastane najprej v njegovi glavi, nato jo drzno preskusi še na kuhinjskem terenu, končno sodbo pa izrečejo - gostje.